Marjanpoimintaa suomalaismetsissä

Picking berries or not


Kokemukseni marjanpoiminnasta ovat zero eli nolla. Isäntäväkeni sen sijaan on marjanpoimintaan perehtyneitä luonnossaliikkujia. Rouva teki aiheesta podcastin perehdyttyään suomalaisen marjanpoiminnan filosofiaan. Hän piirsi kaavion ajatustensa tueksi ja luki tutkimuksia, joita on tehty pohjois-suomalaistenkin luonnonmarjojen poiminnasta. Pian rouvalla on käsissään marjanpoimintavideokin. Tosin hänellä on menossa useitakin projekteja, joten video saattaa valmistua ensi marjastuskautena, mene ja tiedä!

Blueberry vs. bilberry


Rouva opetteli villien eli luonnonmarjojen nimet englanniksi ja hän myös päätti mielessään, että mustikka on blueberry, ei bilberry, koska se on juolukka. Blueberryyn voisi lisätä ehkä sanan European blueberry, niin sitten oltaisiin täsmällisempiä.


These wild berries we pick in Finland

Rundgren podcast

Suomi on Euroopan iso metsä ja Suomessa poimitaan paljon luonnonmarjoja. Kaupallisista poimijoista 90 % on ulkomaalaisia. Meillä poimitaan eniten omaksi ja tuttavien ja myyntiin mustikkaa, puolukkaa, hillaa, lakkaa eli suomuurainta ja vadelmaa. Lisäksi poimitaan variksenmarjaa, karpaloit, pihlajanmarjoja, tyrniä, juolukkaa, mesimarjaa, ahomasikkaa ja jopa katajanmarjoja.

Jokainen suomalaislapsi opetetaan poimimaan marjoja joko kotipuutarhasta tai metsästä. Monet kodit vievät lapset retkelle eväiden kanssa, mutta myös kouluissa on edelleen marjanpoimintapäiviä. 

Mansikka on suosituin puutarhamarja ja hilla arvostettu luonnonmarja, jonka tavoittaa yleensä vain suurella vaivannäöllä vaikeakulkuisilta soilta. 

Kiinnostava tieto vitamiinipitoisuuksita on yleensä se, että luonnossa kasvavissa marjoissa on enemmän vitamiineja, samoin luonnonvaraisissakin marjoissa on eroja vitamiinipitoisuuksissa. Mustikassa on paljon vähemmän vitamiineja kuin variksenmarjassa eli kaarnikassa. Se on ollut poiminnan kohteena erityisesti Lapissa.

Marjanpoiminnalla monet hankkivat rutkasti lisätuloja, verottomasti ja jokamiehenoikeuden turvin. Jokamiehenoikeus ei luonnollisesti anna oikeutta hiipiä marjastamaan ihmisten kotipihoilla, vaikka sellaistakin joskus sattuu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä punainen sieni? Name of this red mushroom?

Pääsiäissatu pääsiäismunasta

Joulusatu