Siirry pääsisältöön

Marjanpoimintaa suomalaismetsissä

Picking berries or not


Kokemukseni marjanpoiminnasta ovat zero eli nolla. Isäntäväkeni sen sijaan on marjanpoimintaan perehtyneitä luonnossaliikkujia. Rouva teki aiheesta podcastin perehdyttyään suomalaisen marjanpoiminnan filosofiaan. Hän piirsi kaavion ajatustensa tueksi ja luki tutkimuksia, joita on tehty pohjois-suomalaistenkin luonnonmarjojen poiminnasta. Pian rouvalla on käsissään marjanpoimintavideokin. Tosin hänellä on menossa useitakin projekteja, joten video saattaa valmistua ensi marjastuskautena, mene ja tiedä!

Blueberry vs. bilberry


Rouva opetteli villien eli luonnonmarjojen nimet englanniksi ja hän myös päätti mielessään, että mustikka on blueberry, ei bilberry, koska se on juolukka. Blueberryyn voisi lisätä ehkä sanan European blueberry, niin sitten oltaisiin täsmällisempiä.


These wild berries we pick in Finland

Rundgren podcast

Suomi on Euroopan iso metsä ja Suomessa poimitaan paljon luonnonmarjoja. Kaupallisista poimijoista 90 % on ulkomaalaisia. Meillä poimitaan eniten omaksi ja tuttavien ja myyntiin mustikkaa, puolukkaa, hillaa, lakkaa eli suomuurainta ja vadelmaa. Lisäksi poimitaan variksenmarjaa, karpaloit, pihlajanmarjoja, tyrniä, juolukkaa, mesimarjaa, ahomasikkaa ja jopa katajanmarjoja.

Jokainen suomalaislapsi opetetaan poimimaan marjoja joko kotipuutarhasta tai metsästä. Monet kodit vievät lapset retkelle eväiden kanssa, mutta myös kouluissa on edelleen marjanpoimintapäiviä. 

Mansikka on suosituin puutarhamarja ja hilla arvostettu luonnonmarja, jonka tavoittaa yleensä vain suurella vaivannäöllä vaikeakulkuisilta soilta. 

Kiinnostava tieto vitamiinipitoisuuksita on yleensä se, että luonnossa kasvavissa marjoissa on enemmän vitamiineja, samoin luonnonvaraisissakin marjoissa on eroja vitamiinipitoisuuksissa. Mustikassa on paljon vähemmän vitamiineja kuin variksenmarjassa eli kaarnikassa. Se on ollut poiminnan kohteena erityisesti Lapissa.

Marjanpoiminnalla monet hankkivat rutkasti lisätuloja, verottomasti ja jokamiehenoikeuden turvin. Jokamiehenoikeus ei luonnollisesti anna oikeutta hiipiä marjastamaan ihmisten kotipihoilla, vaikka sellaistakin joskus sattuu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäissatu pääsiäismunasta

Mitä on pääsiäismunan sisällä?
Tässä on pääsiäismuna, jossa on kolme osaa. Alhaalle Viljami kylvi rairuohon siemeniä, jotka ovat nyt kasvaneet ruohoksi. Ruohikossa on viisi suklaamunaa.

Toisessa kerroksessa on neljä pääsiäistipua, jotka ovat iloisia kevään tulosta. Ne rakastavat elämää. Sydämet lensivätkin paikalle juuri sen vuoksi.

Kolmannessa kerroksessa on Pupu Pulleroinen, joka pitää kiinni piirroksen hiiliviivasta. - Älä putoa, pupu!

Pupu on helppo piirtää, sillä on pää, silmät, silmäripset, Kolmion muotoinen nenä ja viiksikarvat, jotka sojottavat alaspäin. Pupun korvien päät ovat tummat ja se pitää käpälällään kiinni pajunkissoista. Kissat naukuvat kovasti, jonka varmaan kuulet, kun oikein tarkkaan kuuntelet. (Mielikuvitusta tietenkin!).

Noita Nenänen on pukeutunut rikkinäiseen mekkoon, mutta onneksi se on nyt paikattu. Noita istuu luudalla, jolla se ajelee pääsiäisenä sinne, tänne, ylös ja alas peltojen yläpuolella. Luudan nokassa istuu kissa, joka heittelee nokista kahvipannua…

Toinen pääsiäissatu

Pieni pupu
Olipa kerran pieni pupu. Se loikki erään valkoisen talon pihalla, jossa oli paljon mielenkiintoisia toisten eläinten jälkiä. Se katsoi ikkunasta ja näki sisällä valkoisen kissan. Mitä kummaa, kissalla näytti olevan vesivärit ja sivellin ja se piirsi juuri pääsiäissatua pienelle Viljami-pojalle!

Pupu asteli hitaasti ikkunan taakse ja rupesi seuraamaan, kun kissa veteli siveltimellään vesiväripaperille rohkeita vetoja. Paperilla oli pääsiäiseen liittyviä asioita: tipuja, ruohoa, pääsiäismunia, noita, joka lensi luudallaan taivaalla ja aurinko, joka kurkki pilven reunan takaa lämmittäen pajunkissoja. Linnut lauloivat kuvassa niin, että se kuului pikku pupun korviin.

Pääsiäiskokko
Pupu tiesi, että pääsiäiseen kuuluu myös pääsiäiskokko jossain päin Suomea. Sehän ilmestyi kissan piirrokseen kuin taikaiskusta. Taas pupu mietti, mikä liittyy pääsiäiseen. Siihenhän kuuluvat myös narsissit ja krookukset.

Pääsiäisenä syödään mämmiä. Melkein mustaa maltaista valmistettua jälkiruokaa, …

Mikä punainen sieni? Name of this red mushroom?

Eräänä päivänä löytyi punainen sieni kotipihaltani autotallin vierestä. En ollut uskoa silmiäni, mutta siinä se seisoi punaisena kuin rouvan varpaankynnet kesällä. Houkuttelin häntä ottamaan valokuvan harvinaisen värisestä pikku sienenpoikasesta. Talon rouva on juuri päättänyt kurssin Turning opportunities to business, joten häntä kiinnostaa sienten poimiminen, siis yritysidean löytäminen.


My cat eyes found a nice red mushroom near our garage. What is it? Why does it look like my Mum´s toe nails? My Mum has just finished an academic course "Turning opportunities to business", so she is really interested in any kind of possibilities to develop her as an entrepreneur. Like picking up mushrooms!