Siirry pääsisältöön

Aitiopaikalla koivussa kahden valtakunnan yläpuolella

I am watching in a birch when my Dad is fishing salmon. Over there is Sweden and my (human) relatives.

In a tree between Finland and Sweden

Olen puussa. (Tätä ei usko kukaan) Täältä näkyy maailmalle, Ruotsiin, Suomeen, Väylälle eli Tornionjoelle, Oivan talolle ja mökille ja kalastajan hahmoon. Mikä katastrofi saikaan minut kiipeämään koivun latvaan? - Koira, Mimmi, karvaturri, ei-kenellekään-tuhma koira!

I am in a tree. (Nobody believes it). I can see to the world from here, like to Sweden, Finland, to River Tornio, to Oiva´s farm and our cottage. I can even see a fisherman. What an earth put me to clive to the top of this birch? It was a nicest dog in the world, Mimmi!

Istun siis puussa, kynsilläni takertuneena oksiin. Tässä on kohtalaisen hyvä jököttää kahden oksan päällä. Olen sekaisin leikkauksesta, josta on kulunut vain seitsemän tuntia. Kipulääke vaikuttaa niin, että tunnen pyörrytystä kymmenen metrin korkeudessa, enkä ole oma itseni leikkauksen aiheuttamien muutostenkaan takia. En silti aio liikkua minnekään
So I sit in a tree, crapped with my nails in the branches. It is rather convenient, but I am at sixes and sevens after a (secret) operation, which was only seven hours ago. Pain killer medicin makes me feel dizzy in then meter´s height. I will not move myself anyhow.

Troubles


On vaikea itse arvioida, missä pinteessä olen. Näen kahden valtakunnan tapahtumia, kuulen lintujen laulua suomen ja ruotsin kielellä, kuulen myös vihreiden koivunlehtien kahisevaa konserttia. Olen aitiopaikalla, enkä vain pääse liikkumaan, en uskalla lähteä alas puusta, kun olen menettänyt rohkeuteni. Nuorempana, silloin koin kovia, en oikein muistakaan, mitä kaikkea Santamäen piskit aiheuttivat. Eivät ne purreet, mutta pelottivat. Haukku teki haavoja, joista yhä kärsin.

It is a bit difficult to deal with this issue. I see what happens in Sweden and in Finland (they have been under the same regime for 700 years), I hear birds sing in Swedish and Finnish, I hear also the concert of the leaves. I sit in the first row, but I cannot move myself since I have lost my courage. As a baby cat I had troubles which I do not quite want to remember, the troubles meant dogs.A cat in-a-box sitting in a silly car

Forced to do things  

Minut pakotettiin moneen asaan. Ensin suljettiin kuljetuslaatikkoon, sitten vietiin eläinlääkäriin leikkaukseen, sitten pakotettiin istumaan kolmesataa kilometriä henkilöauton takapenkillä ja välittömästi mökille päästyämme juoksemaan puuhun, pakoon koiraa. Mitenkähän minulle nyt käy?

I was forced to do things. First I was put in a box, then taken to the vet for an operation, then sit on a car bench for 300 kilometres and finally to climb onto a tree. What happens next?

Rouva tuijottaa minua nojatuolissaan varmaan koko juhannusaaton yön tänne koivunlatvustoon. Odottaa, milloin tulen alas. En tiedä. Palelen. Minulta on viety oma tahto.

Kissojen Luoja, voisinko pyytää sinulta oikeudenmukaista ratkaisua ja hieman kissanruokaa? (En muka saisi syötä kahteentoista tuntiin, sanoi Miika-eläinlääkäri.)

Kello on kohta neljä aamuyöstä. Jussi tuli houkuttelemaan alas. Varis oli lennellyt aikaisemmin ilkkuen, mutta nyt miehet keskustelevat jostain toisesta nimeltään tuntemattomasta linnusta. Lohta ei tarttunut rannalta uistelijan virveliin, eikä veneellä uistelijan siimaan. Näen kaiken latvasta käsin. En välittänyt Jussinkaan maanittelusta, vaikka vähän kadutti. Jussi lähtikin sitten jatkamaan lohensoutua, jota seurasin kylmissäni.
        
Luulen, että latva alkaa pian lahota altani tai minä en kestä enää tätä kylmyyttä, lähes pakkasta. Hiljainen aamuyön kosteus, pohjoinen valo ja uuden päivän alkaminen eivät tiedä hyvää.

Kello käy jo viittä. Palelen. Tulee keuhkokuume tai muuta vakavaa. Nyt on pysyttävä vahvana. Linnut laulavat, mutten voi yhtyä kuoroon ensinnäkäänsiksi, että laulan nuotin vierestä, toiseksi, laulelijat eivät huolehdi yleensä asioista.
Särkylääke vaikuttaa vuorokauden, mutta olen vielä toipilas. Jussi tuli lohensoudusta. Isäntä laskeutui yöpuulle. Emäntä katsoo minua mökin ikkunan läpi. Näen hänen kasvonsa. Odotan huomista, sillä olen täällä vielä jonkin aikaa.

Muokattu Dreamscopella.
Alkuperäinen kuva.

Kalevan Lukijakuvissa on kuva meikästä muokattuna seikkailuni
myöhemmässä vaiheessa. Kummallista, että yksi kissankuva kiinnostaa. Luulen, että kiinnostus perustuu uuteen kuvanmuokkaukseen. Kokeile vapaasti.

https://dreamscopeapp.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäissatu pääsiäismunasta

Mitä on pääsiäismunan sisällä?
Tässä on pääsiäismuna, jossa on kolme osaa. Alhaalle Viljami kylvi rairuohon siemeniä, jotka ovat nyt kasvaneet ruohoksi. Ruohikossa on viisi suklaamunaa.

Toisessa kerroksessa on neljä pääsiäistipua, jotka ovat iloisia kevään tulosta. Ne rakastavat elämää. Sydämet lensivätkin paikalle juuri sen vuoksi.

Kolmannessa kerroksessa on Pupu Pulleroinen, joka pitää kiinni piirroksen hiiliviivasta. - Älä putoa, pupu!

Pupu on helppo piirtää, sillä on pää, silmät, silmäripset, Kolmion muotoinen nenä ja viiksikarvat, jotka sojottavat alaspäin. Pupun korvien päät ovat tummat ja se pitää käpälällään kiinni pajunkissoista. Kissat naukuvat kovasti, jonka varmaan kuulet, kun oikein tarkkaan kuuntelet. (Mielikuvitusta tietenkin!).

Noita Nenänen on pukeutunut rikkinäiseen mekkoon, mutta onneksi se on nyt paikattu. Noita istuu luudalla, jolla se ajelee pääsiäisenä sinne, tänne, ylös ja alas peltojen yläpuolella. Luudan nokassa istuu kissa, joka heittelee nokista kahvipannua…

Toinen pääsiäissatu

Pieni pupu
Olipa kerran pieni pupu. Se loikki erään valkoisen talon pihalla, jossa oli paljon mielenkiintoisia toisten eläinten jälkiä. Se katsoi ikkunasta ja näki sisällä valkoisen kissan. Mitä kummaa, kissalla näytti olevan vesivärit ja sivellin ja se piirsi juuri pääsiäissatua pienelle Viljami-pojalle!

Pupu asteli hitaasti ikkunan taakse ja rupesi seuraamaan, kun kissa veteli siveltimellään vesiväripaperille rohkeita vetoja. Paperilla oli pääsiäiseen liittyviä asioita: tipuja, ruohoa, pääsiäismunia, noita, joka lensi luudallaan taivaalla ja aurinko, joka kurkki pilven reunan takaa lämmittäen pajunkissoja. Linnut lauloivat kuvassa niin, että se kuului pikku pupun korviin.

Pääsiäiskokko
Pupu tiesi, että pääsiäiseen kuuluu myös pääsiäiskokko jossain päin Suomea. Sehän ilmestyi kissan piirrokseen kuin taikaiskusta. Taas pupu mietti, mikä liittyy pääsiäiseen. Siihenhän kuuluvat myös narsissit ja krookukset.

Pääsiäisenä syödään mämmiä. Melkein mustaa maltaista valmistettua jälkiruokaa, …

Mikä punainen sieni? Name of this red mushroom?

Eräänä päivänä löytyi punainen sieni kotipihaltani autotallin vierestä. En ollut uskoa silmiäni, mutta siinä se seisoi punaisena kuin rouvan varpaankynnet kesällä. Houkuttelin häntä ottamaan valokuvan harvinaisen värisestä pikku sienenpoikasesta. Talon rouva on juuri päättänyt kurssin Turning opportunities to business, joten häntä kiinnostaa sienten poimiminen, siis yritysidean löytäminen.


My cat eyes found a nice red mushroom near our garage. What is it? Why does it look like my Mum´s toe nails? My Mum has just finished an academic course "Turning opportunities to business", so she is really interested in any kind of possibilities to develop her as an entrepreneur. Like picking up mushrooms!