Oulu on Pohjolan Villi Länsi, Oulu, the Wild West of Northern Scandinavia

Rouvani kertoo dramaattiseen tapaansa uudenvuoden vastaanottamisesta Oulussa, jossa paikalla oli omasta takaa "John Wayne" ja hän. Olen hyvin herkkä uudenvuoden paukuttelulle, enkä siihen oikein koskaan rakastunut, vaikka olen poikakissa. Minusta se on jotenkin niin vulgääriä. Pikkuveljenikin sai kerran paukun potkuhousuihinsa ihan kotioven kynnyksellä, kun en ollut vahtimassa isojen veljien ja heidän esikuntansa pöljäilyä Santamäen idyllissä.

My Mum tells in her dramatic way, how people celebrate The New Year in Oulu. There is her own John Wayne and she. I a a cat am very sensitive for the fireworks, and I am not very much in love with that even if I am a boy cat. I find it vulgar. My little brother got once a firework in his playsuit just by the home door. That was because I didn´t look after them in the idyllic Santamäki. She starts to tell their story in Oulu New Year´s Celebration 2013:


- Syttyy, ei syty, syttyy! On tämä jännää, kun paukkuu jo.


We went to see the fireworks in Oulu at New Year from Kempele. So have we done about thirty years. 
Lähdimme katsomaan uudenvuoden ilotulitusta Oulun kauppatorille naapurikunta Kempeleestä. Niin olemme tehneet jo kolmisenkymmentä vuotta.


Oulun Torinrannassa uudenvuodenvieton rakettisavua. Taustalla kaupunginteatteri.


It was not cold at all, it was raining a bit. That was very unusual, that it is not cold. There was a lot of people at Torinranta. 

Lämpöasteita mittarissa ja tihkusadekeli loivat kehyksen tämänvuotiselle juhlinnalle, päinvastaisen pakkaskeleihin ja valkoiseen lumivaippaan verhottuun torinrantaan. Oulun kauppatorille oli kerääntymässä väkeä tuntia ennen puoltayötä, jolloin siis uutta vuotta vastaanotettaisiin, ainakin oletimme. Toripolliisi katsoi meitä muhkeana ja hievahtamatta paikaltaan kuten aina. Kissalan pojat näimme kerran POLIS-autossaan.


- Ookkoää nähäny polliisia? - Tuollahan se tulleee.

Polkupyöräileviä ihmisiä liikkui iltayön raketinsavuisessa hämärässä loskaisella asfaltilla. Lapsia rattaissaan vanhempineen. Puhelimella kuvaavia turisteja. Siitä tuli mukavan kansainvälinen fiilis Ookkonä-kaupunkiin. Ilta olisi mitä herkullisin hyviin valokuvaotoksiin. Piti säätää aukkoa ja aikaa, siis keskittyä mahdolliseen tähtikuvaan. Se on täyttä työtä, jossa selässä olevista silmistä on apua poikakaverin suosion ohella.

Totesimme, että enimmät eläkeläiset viettävät uutta vuotta kotikoloissaan ja toiset istuvat illallisella Radisson Bluessa tai Uudella Seurahuoneella. Outoa, että humalainen nuoriso oli kadonnut. Tilalla oli nuoria, jotka ampuivat raketteja siellä täällä avaralla torilla.

Vähitelleen rakettien paukuttelu äityi yhä villimmäksi ja keskiyöhön käytäessä väkeäkin saapui paikalle runsaasti. Juuri tunnelman kokemista varten olemme vuosikymmenet käyneet Oulun torilla eri juhlapäivien aikaan ja, että nuorisolla olisi ainakin me kaksi peräänkatsojaa.

Paljon patoja, paljon vaaroja tarjolla.

Seuraavana hetkenä sainkin kuuman iskun selkääni. Joku paksu möykky aiheutti kovaa kipua ja mitä tapahtui-tunteen. Mieheni kanssa totesimme nopeasti, että satuimme nuoren miehen ampuman raketin kantoradalle. Siinä parin metrin päässä tämä ampui raketteja käsistään. Puisteli vain näppejään, kun vissiin otti kipeää. Minulle tuli lääkärissäkäynti.

Tapaturman aiheuttama hämmennys sekoitti harrastajavalokuvaajan konseptit niin, että nuorisojoukko jäi ikuistamatta, ehkä kaikkien onneksi. Mitä olisi voinut sattua, olisiko raketti voinut osua torilla olleisiin lapsiin?

Lapsiakin oli seuraamassa uudenvuoden vastaanottamista klo 24.00.


Oulun Koulu hoitaa turvallisuusasiat pilkuntarkasti, joten siltä sektorilta voisi ottaa mallia. Lapset oppivat oikeita käyttäytymismalleja, jos heille niitä opetetaan. Nuoret tarvitsevat jämäkämpää tukea aikuisuuteen kasvamisessa. Kapunki oli väistänyt vastuunsa uuden vuoden vastaanoton järjestelyissä ja jättänyt torinrannan oman onnensa nojaan.

Uusi vuosi 2014 antanee meille toivoa paremmasta.


Sellaista oli meno Oulun kaupungissa uunnavuonna 2014. Olisiko syytä tarkistaa turvallisuussuunnitelmat muiden suurten kaupunkien tasolle? Ja lapsiperheiden kerjäämä aikaistettu ilotulitus siirtää normaaliin vuodenvaihtumisajankohtaan?

Alla olevista linkeistä voi ottaa oppia.

Terveisin Rundgren´s Cat

Helsingin kaupunki
Kaleva uutisoi Oulun uudenvuodenvietosta.Kommentit

 1. Vähän joka paikassa uutena vuonna on tuommoien maailmalopun tunnelma. Koiratkin ovat kauhuissaan. Mutta sen verran perinteitä tuolla ilotulituksella on, että kannattaa se säilyttää ja sallia, kaiken uhallakin. Entistä enemmän vain pitäisi puhua niiden suojalasien puolesta,

  Raketit luovat sadun tunnelman - joskus jopa sodan sunnelman.

  VastaaPoista
 2. Poikien maailma on hyvin erilainen verrattuna kukkahattutäteihin kuten rouvani Siinä on noin yön ja päivän ero. Isoveli kertoi, että pikkupoikana he paukuttelivat toisiaan ja tekivät itse paukkuja. Se oli ihan sen ajan ilmiö, josta rouva ei ymmärtänyt tuon taivaallista. Onkin hyvä keskustella käsityksistä, jotka ovat tyystin erilaisia, onhan maailmakin niin monenkirjava. - Voi meitä kissoja! Pysymme juuri ja juuri ajan tasalla.

  VastaaPoista
 3. Annoimme yhdessä velipoikien kanssa neuvon rouvalle ja herralle pysyä pois Oulun kaupungin keskustasta silloin, kun siellä liikkuu vain teinejä. Lintukotomme ei ole enää lintukoto, josta kissakin saisi rauhassa paistinsa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit